Stop anarhiji, da institucijama

Više hiljada građana na protestu “Stop anarhiji, da institucijama” ispred zgrade RTV-a u Novom Sadu 

Pritisci raznih takozvanih "nezavisnih" nevladinih organizacija na upravljanje RTV-om i dalje ne jenjavaju. Protest "Stop anarhiji, da institucijama",  održan 17. juna 2016. godine, kada se u Novom Sadu ispred zgrade Radio televizije Vojvodine okupilo više hiljada građana kako bi podržali instistucionalizovan proces promena na vojvođanskom javnom servisu sa ciljem očuvanja građanskog mira, zaustavljanja podele u srpskom društvu i sprečavanja nestabilnosti u Srbiji. Između ostalih, prisutnima su se obratiti profesor Filozofskog fakulteta iz Novog Sada Nenad Krstić, novinar Milorad Vukašinović, urednik programa na romskom jeziku RTV-a Petar Nikolić, kao i novinar i bivši član Upravnog odbora RTV-a Đorđe Vukmirović. “Skupili smo se ovde u velikom broju da ukažemo kako je naša država ponovo u opasnosti. 

Prisutnima se obratio i novinari i publicista Milorad Vukašinović: “Skupili smo se danas ispred zgrade RTV-a da bismo izrazili podršku ogromnom broju zaposlenih u RTV-u koji odgovorno i profesionalno rade svoj posao. Zahtevamo od Upravnog odbora ove kuće da saopšte podatke o tome kako je jedan manji broj zaposlenih, oko 5 odsto, zarađivao koliko ostalih 95 odsto. Stoga je potrebno da se što pre uspostave institucije sistema i da se svi otvoreni društveni problemi rešavaju u okviru tih institucija.” Urednik programa na romskom jeziku RTV-a Petar Nikolić naglasio je da se svi problemi moraju rešavati u okviru RTV-a, kao i da zaposlenima na RTV-u veoma teško pada što se problemi rešavaju van ove kuće.

“Pokrajnska administracija je 2008. godine napravila okupaciju RTV-a kada je Gordana Đurđević Dimić smenjena sa funkcije predsednika upravnog odbora da bi na tu funkciju bili postavljeni najpre jedan, pa zatim drugi politički savetnik Bojana Pajtića. Direktor RTV-a Dina Vranešević smenjena je sa mesta generalnog direktora da bi na tu poziciju došli stranački ljudi. Najgore od svega je što je informativni program – suprotno misiji i prirodi javog servisa koji je vlasništvo svih građana Vojvodine – stavljen u funkciju samo jedne političke opcije” naglasio je novinar i bivši član Upravnog odbora RTV-a Đorđe Vukmirović. Građani su potom prošetali do centara Novog Sada, a protest je završen ispred zgrade Pokrajinske vlade.

Građansko okupljanje organizovala je grupa profesora novosadskog univreziteta, a podršku skupu dao je veliki broj nevladinih organizacija, narodnih pokreta i udruženja građana.